Als er iets in het lichaam komt dat als schadelijk wordt aanzien, reageert het immuunsysteem van je baby om dit te bestrijden. Dit is goed omdat het je kindje helpt te beschermen. Soms kunnen immuunsystemen echter foutief reageren op stoffen die onschadelijk zijn, zoals de eiwitten die worden aangetroffen in koemelk. Als je kindje koemelkallergie heeft, reageert zijn/haar immuunsysteem op koemelkeiwit wanneer hij/zij voedsel op basis van melk eet of drinkt. Dit kan resulteren in aanhoudende allergische reacties zoals kolieken, netelroos, huiduitslag en ademhalings- en spijsverteringsproblemen. Hoewel het normaal is dat je wat van streek raakt als je hoort dat je baby geen zuivelproducten mag eten, is de kans zeer groot dat dit niet altijd het geval zal zijn. De meeste kinderen groeien over koemelkallergie heen tegen de tijd dat ze de leeftijd van 3-5 hebben bereikt.
Het type reactie en de ernst ervan varieert van baby tot baby, afhankelijk van de mate van individuele gevoeligheid voor het koemelkeiwit. De meeste baby’s met koemelkallergie vertonen milde tot matige reacties zoals kolieken als gevolg van koemelkallergie, reflux, diarree, constipatie, winderigheid, huiduitslag, aanhoudend hoesten, loopneus en fluitende ademhaling. Ernstige problemen kunnen bestaan uit moeilijkheden met ademhalen, rectale bloeding, netelroos of huiduitslag, en anafylaxie (hevige buikpijn, zeer oppervlakkige ademhaling, onregelmatige hartslag en lage bloeddruk). De symptomen kunnen optreden binnen minuten of tot enkele uren na het eten van voedsel dat koemelkeiwit bevat. Baby’s met koemelkallergie kunnen ook voedingsproblemen hebben, problemen hebben met slapen en in sommige gevallen groeien kinderen met koemelkallergie slecht.
Niet altijd. De reacties kunnen sterk variëren, afhankelijk van de gevoeligheid voor koemelkeiwit. Baby’s met koemelkallergie kunnen kolieken reflux en huiduitslag krijgen. Baby’s die niet allergisch zijn voor koemelkeiwit kunnen deze problemen echter ook vertonen. Wat de diagnose soms bemoeilijkt is het feit dat reacties die veroorzaakt worden door koemelkallergie soms pas de dag na het consumeren van standaard flesvoeding of melkbevattende producten optreden. Dit betekent dus dat het verband tussen zuivelproducten in de voeding van je baby en zijn/haar reactie niet altijd duidelijk is.
Wanneer je arts vermoedt dat je baby koemelkallergie heeft, zal hij/zij waarschijnlijk een andere voeding voorstellen om te zien of de symptomen verbeteren.
Voor baby’s die borstvoeding krijgen: Koemelkeiwit kan via moedermelk van de moeder overgaan naar de baby, en daarom kan het advies gegeven worden om gedurende 4 weken melkproducten (volledig) uit de eigen voeding te weren. Je hoeft niet te stoppen met borstvoeding omdat moedermelk de beste voeding is voor je baby.
Voor baby’s die flesvoeding krijgen: Een eliminatiedieet bestaat uit het overstappen van standaard flesvoeding naar een hypoallergene flesvoeding. Deze voedingen zijn speciaal ontworpen om bij de meeste kinderen met koemelkallergie geen allergische reacties te veroorzaken. Hypoallergene flesvoedingen voor zuigelingen met koemelkallergie zijn intensief gehydrolyseerde flesvoedingen ofwel flesvoedingen op basis van vrije aminozuren.
Nadat koemelkeiwit uit de voeding van je baby is weggelaten en wanneer de symptomen zijn verbeterd, kan je arts na een bepaalde periode een herintroductie door middel van een provocatietest voorstellen. Dit houdt in dat je baby kleine hoeveelheden melkeiwit krijgt toegediend waarna zorgvuldig wordt gelet op het ontstaan van allergische reacties. Dit proces vind gewoonlijk plaats in de praktijk van je arts of in een ziekenhuis, of je arts kan je vragen om geleidelijk opnieuw standaard flesvoeding thuis te introduceren terwijl je eventuele reacties of veranderingen in gedrag noteert. Dit alles moet natuurlijk in goed overleg met je arts gebeuren.
Het kan zijn dat de arts een allergietest voor koemelkeiwit aanvraagt om de diagnose van koemelkallergie te ondersteunen — dit kan gebeuren via de huid of het bloed. Bij een huidtest wordt een klein beetje (melk) allergeen op de arm of rug van je baby in de huid geprikt zodat de vloeistof kan worden geabsorbeerd. Als de plaats rood wordt of opzwelt binnen ongeveer 20 minuten kan dit er op wijzen dat dit een allergische reactie is. Dit moet echter wel altijd samen met de klinische voorgeschiedenis door een arts beoordeeld worden. Met een bloedtest wordt er van je kindje bloed afgenomen en naar een laboratorium gestuurd om de hoeveelheid antilichamen te meten. Ook bij een IgE bloedtest is het belangrijk dat deze door een deskundige arts samen met de klinische klachten wordt geïnterpreteerd.
De finale diagnose van koemelkallergie hangt af van de interpretatie van de resultaten in de context van de klinische voorgeschiedenis.
Als je arts of specialist denkt dat je baby koemelkallergie heeft, heeft hij/zij je waarschijnlijk aanbevolen koemelkeiwit weg te laten uit de voeding van je baby.
Als je borstvoeding geeft: Koemelkeiwit kan via moedermelk van de moeder overgaan naar de baby en daarom kan het advies gegeven worden om melkproducten (volledig) uit de eigen voeding te weren. Je hoeft niet te stoppen met borstvoeding omdat moedermelk de beste voeding is voor je baby.
Als je flesvoeding geeft: Voor baby’s die flesvoeding krijgen kan worden aanbevolen om over te schakelen naar een flesvoeding die speciaal is geformuleerd om geen allergische reacties te veroorzaken. De meeste kinderen met koemelkallergie zijn gebaat met een intensief gehydrolyseerde flesvoeding zoals Nutramigen LGG®.
Het koemelkeiwit in Nutramigen LGG® is gehydrolyseerd in kleine stukjes. In de meeste gevallen zorgt deze hypoallergene voeding voor klachten vermindering. In zeldzame gevallen kan een kindje met ernstige koemelkallergie nog reageren op kleine stukje koemelkeiwit in de intensief gehydrolyseerde flesvoeding. Deze baby’s hebben hypoallergene flesvoeding nodig die is samengesteld op basis van vrije aminozuren, de bouwblokken die eiwitten vormen.
De meeste kinderen groeien natuurlijk over koemelkallergie heen meestal rond de leeftijd van 3-5 jaar. Belangrijk is dat bij je kindje pas weer producten met koemelk worden geïntroduceerd in overleg met de arts.
Ongeveer 2-7,5% van de baby’s zijn allergisch voor koemelk. Het is de meest voorkomende voedselallergie bij kinderen jonger dan 3 jaar.
Dat is mogelijk, studies laten zien dat 10-35% van de baby’s met koemelkallergie ook allergisch zijn voor soja. Al je je zorgen maakt, raadpleeg dan je arts of diëtist over hoe en wanneer je het beste andere allergenenen voedingsmiddelen zoals koemelk, soja, eieren, tarwe, pindanoten, schaalvruchten en vis in het dieet van je kindje kunt introduceren.
Over het algemeen groeien de meeste kinderen op een natuurlijke manier over koemelkallergie heen meestal tussen de leeftijd van 3-5 jaar. Wanneer de koemelkallergie ernstig is en er meerdere voedselallergieen zijn kunnen kinderen langer allergisch blijven voor koemelk (en eventuele andere allergenen). Praat met je professionele zorgverlener voor meer advies als je vermoedt dat je kind over zijn/haar allergie is gegroeid.