Nu je baby de diagnose van koemelkallergie heeft gekregen, voel je misschien opgelucht maar toch een beetje overweldigd. Het is belangrijk om te begrijpen waarom je arts een specifieke flesvoeding heeft aanbevolen voor de aanpak van je baby’s koemelkallergie en waarom alternatieve melken of flesvoedingen al dan niet geschikt kunnen zijn voor hem/haar. Lees verder om te ontdekken welke opties er zijn, maar volg steeds het advies van je (kinder)arts en praat met hem/haar als je je ergens zorgen om maakt.

Moedermelk

Naast het feit dat moedermelk voorziet in alle nodige voedingsstoffen, kan moedermelk het risico dat je baby bepaalde infecties krijgt verminderen. Dat is één van de redenen waarom de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) exclusief borstvoeding aanbeveelt gedurende de eerste 6 levensmaanden en aanvullende borstvoeding tot de leeftijd van 2 jaar of langer naast de introductie van bijvoeding.

Om te voorkomen dat koemelkeiwitten klachten veroorzaken via de borstvoeding, kan je arts je vragen om zuivelproducten te vermijden/verminderen. Leer meer over welke voedingsveranderingen nodig kunnen zijn bij het geven van borstvoeding aan baby’s met koemelkallergie.

Hypoallergene flesvoedingen voor koemelkallergie

Sommige hypoallergene flesvoedingen zijn geschikt voor baby’s met koemelkallergie. In deze flesvoedingen zijn de koemelkeiwitten ofwel afgebroken (zoals in intensief gehydrolyseerd flesvoedingen; eHFs), ofwel helemaal niet aanwezig (zoals in flesvoedingen op basis van vrije aminozuren; AAFs). eHFs zijn geschikt in de meeste gevallen van koemelkallergie (milde tot matige koemelkallergie) en AAFs worden gewoonlijk aanbevolen voor meer ernstige gevallen. Hypoallergene flesvoedingen mogen alleen worden voorgeschreven onder toezicht van je arts. Je arts zal je advies geven over de meest geschikte hypoallergene flesvoeding voor je baby.

 

Alternatieve melken en flesvoedingen zijn niet altijd aanbevolen of geschikt als eerste keuze voor baby’s met koemelkallergie

Standaard flesvoeding voor zuigelingen en opvolg-flesvoedingen

Flesvoedingen voor zuigelingen en opvolg-flesvoedingen zijn gewoonlijk gemaakt op basis van koemelk en bevatten intacte koemelkeiwitten. Daarom zijn flesvoedingen voor baby’s en opvolg-flesvoedingen niet aanbevolen voor baby’s met koemelkallergie doordat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken.

Sommige flesvoedingen voor zuigelingen en opvolg-flesvoedingen zijn gedeeltelijk gehydrolyseerd. Zelfs al zijn de koemelkeiwitketens in deze flesvoedingen gedeeltelijk afgebroken (of gehydrolyseerd), ze zijn nog steeds groot genoeg om allergische reacties te veroorzaken bij baby’s met koemelkallergie. Als gevolg daarvan zijn ze niet hypoallergeen en zijn dus niet geschikt voor zuigelingen met koemelkallergie.

Koe-, geiten- en schapenmelk

Koemelk is niet aanbevolen voor kinderen met koemelkallergie doordat dit de eiwitten bevat die een allergische reactie kunnen veroorzaken. Geiten-, schapen- en andere niet-gemodificeerde dierlijke melken zijn ook niet aanbevolen voor zuigelingen met koemelkallergie omdat het eiwit in deze melken zeer sterk lijkt op het eiwit dat wordt aangetroffen in koemelk. Dit betekent dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken bij baby’s met koemelkallergie.

Sojadrink

Richtlijnen raden over het algemeen geen gebruik aan van sojadrink onder de 6 maanden voor baby’s met koemelkallergie. Ze kunnen in bepaalde situaties echter wel geschikt zijn. Hierdoor is het belangrijk om het advies van je arts op te volgen.

Je arts zal je adviseren wanneer en hoe er getest kan worden om te kijken of je kind uit zijn/haar allergie begint te groeien en kan terugkeren naar normale voeding.