Het beginnen met het geven van vaste voeding vormt een belangrijke mijlpaal in het leven van je baby. Het is een leuke en spannende tijd voor zowel ouders als kinderen. Het introduceren van bijvoeding kan echter ook een bron van zorgen zijn, en bijvoeding bij een kind met koemelkallergie kan zelfs een reële uitdaging vormen. Buiten het feit dat je zeker moet zijn dat de voeding van je baby geen koemelk bevat, is het proces van bijvoeding hetzelfde als voor baby’s zonder koemelkallergie. Praat met je arts of diëtist voor je begint.
Waarom is bijvoeding belangrijk?
Gedurende de eerste levensjaren groeit je baby sneller dan op enig ander moment. Deze snelle groei betekent dat je baby steeds meer energie en voedingsstoffen nodig heeft. De eerste maanden na de geboorte krijgen baby’s alles wat ze nodig hebben uit moedermelk of flesvoeding. Als ze groter worden, hebben ze echter een bijkomende voedingsbron nodig in de vorm van vaste voeding.
Door de overgang naar vast voedsel, begint de inname van moedermelk en/of flesvoeding te verminderen. Doordat kinderen met koemelkallergie geen zuivelproducten mogen eten, bestaat er een kans dat ze een tekort krijgen aan bepaalde essentiële voedingsstoffen. Daarom is het belangrijk dat je advies vraagt aan je arts of diëtist om zeker te zijn dat je kind alle voedingsstoffen krijgt dat het nodig heeft, bijvoorbeeld door nog steeds moedermelk of Nutramigen in de voeding op te nemen. Leer meer over het gebruik van Nutramigen en bijvoeding van baby’s met koemelkallergie.
Wanneer beginnen met bijvoeding
De huidige richtlijnen raden aan om tussen 4-6 maanden te starten met het geven van bijvoeding.
Tekenen dat je baby klaar is voor de introductie van vast voedsel:
- Hoofd stil kunnen houden en in zittende positie blijven
- Ogen, handen en mond kunnen coördineren zodat hij/zij kan kijken naar het voedsel, het kan opnemen en in zijn/haar mondje kan steken
- Voedsel kunnen doorslikken
Idealiter dienen baby’s met koemelkallergie gezond en geen allergische klachten te hebben alvorens te beginnen met bijvoeding.
Het belang van variatie
Het is een goed idee om in deze periode van introductie een variatie aan voedingsmiddelen te introduceren. Vroege ervaringen van smaken en voedseltexturen zijn een werkelijk avontuur voor baby’s en vormen de basis voor levenslange eetgewoonten. Hoe meer smaken baby’s ervaren op zeer jonge leeftijd, hoe meer (voor)bereid ze zullen zijn om nieuwe voedingsproducten uit te proberen wanneer ze groter zijn. Gevarieerde voeding en smaken hebben meer kans je baby een variatie aan voedingsstoffen te verschaffen die hij/zij nodig heeft.
Wanneer het introduceren van vast voedsel vordert, is het ook belangrijk om je baby vertrouwd te maken met verschillende texturen, zoals vloeibaar, klonterig, taai en krokant, dit om de mondmoteriek te stimuleren en de spraakontwikkeling te helpen ontwikkelen.Rond de leeftijd van 8-10 maanden verschaft voedsel uit het vuistje een goede gelegenheid voor baby’s om zelf te eten en hun hand–oog coördinatie te oefenen! Ideeën zijn:
- Gestoomde groentensticks
- Fruit-sticks
- Rijstwafels
- Goed doorkookte pastavormen
- Reepjes van toast of pitabrood
Natuurlijk is het ook in deze fase van belang om te controleren of het voedsel koemelk bevat.
Welke voedingsmiddelen bevatten koemelkeiwit?
De meest voor de hand liggende bronnen van koemelkeiwit zijn zuivelproducten, zoals:
- Koemelk (vers/UHT)
- Yoghurt
- Verse kaas
- Kaas
- Boter
- Margarine
- Room /imitatie room
- Roomijs
- Melkdranken
- Melkpoeder
- Kwark
- Geëvaporeerde/gecondenseerde melk
Verhitte koemelkeiwit kan ook worden aangetroffen in minder duidelijke voedingsproducten zoals brood, biscuits, cakes, kant-en-klare babyvoeding en verwerkt vlees. Hieronder staan alle termen waarvoor je moet opletten op etiketten en met de arts of diëtist bespreekt of dit moet worden vermeden:
- Caseïne (wrongel)
- Gehydrolyseerde caseïnaten (intensief gehydrolyseerde caseïnaten eiwitten worden in de meeste gevallen getolereerd)
- Wei/ vaste weiproducten
- Wei-eiwit
- Gehydrolyseerde wei (intensief gehydrolyseerde wei eiwitten worden in de meeste gevallen getolereerd)
- Lactalbumine
- Melksuiker
- Lactoglobulin
- Afgeroomde melkpoeder
- Vaste melkstoffen
- Melkeiwitten
- Vetvrije vaste melkproducten
- Botervet
- Gemodificeerde melk
Wanneer je nieuwe voedingsmiddelen introduceert, is het een goed idee dat je alle eventuele reacties die optreden noteert om mogelijke verbanden te helpen vinden en deze te delen met je diëtist (Dit is vooral nuttig als reacties later optreden en niet duidelijk geassocieerd zijn met specifieke voedingsmiddelen.
Advies en ondersteuning
Download Handleiding voor ouders van kinderen met koemelkallergie: Van de introductie van bijvoeding tot de 1e verjaardag, hierin kun je advies vinden voor het introduceren van vaste voeding aan je baby met koemelkallergie aangevuld met melkvrije recepten. Lees ook onze praktische tips om je door het proces van de introductie van bijvoeding te laten leiden.