Wat is er met mijn kindje aan de hand?

Het is niet makkelijk voor je als je kindje veel huilt en zichtbaar verdrietig is. Het is nog moeilijker als je niet weet of je baby's gedrag te wijten is aan zijn karakter of aan een of ander probleem met zijn gezondheid. Vertrouw altijd op je moederinstinct en aarzel niet om telkens wanneer je je zorgen maakt over de gezondheid van je baby een afspraak te maken met de dokter. Hij of zij kan je helpen om erachter te komen wat er aan de hand is en oplossingen aanreiken om ervoor te zorgen dat je baby gezond en gelukkig wordt.

De oorzaak vinden

Een van de manieren om uit te zoeken of er misschien meer achter het onrustige gedrag van je baby zit, is door goed op te letten hoe hij zich tijdens en direct na de voeding gedraagt. Kijk goed of hij bijvoorbeeld geprikkeld raakt als je hem de fles of de borst aanbiedt en of hij zijn voeding afwijst, zelfs als je weet dat hij honger heeft. Ook de volgende signalen en symptomen verdienen de aandacht:

Reflux.1 
Alle baby’s vertonen een zekere mate van gastro-oesofageale reflux. De baby spuugt wat terug, doordat een deel van de maaginhoud terugvloeit naar de slokdarm en zijn mondje. Sommige baby's hebben echter een wat ernstiger vorm van reflux. In dat geval spugen ze veel vloeistof uit en is er vaak sprake van krachtig braken; ze gaan kokhalzen of verslikken zich, houden hun gezichtje weg bij de fles of de borst, zijn prikkelbaar tijdens of na de voedingen en komen slechts met moeite op gewicht.

Winderigheid.2 
De maag of het buikje van je kleintje kan er opgeblazen uitzien en hard of gespannen aanvoelen. Dan kan hij met zijn beentjes trekken of ze juist overstrekken, zijn vuistjes ballen en last hebben van winderigheid.

Signalen van koliek.3
Als je kindje maar blijft huilen, ook als hij geen honger of slaap heeft of verschoond moet worden, kan het zijn dat er sprake is van koliek. Koliek dient zich meestal aan in stadia van drie: het kindje huilt langer dan drie uur per dag (meestal in de avond), meer dan drie dagen per week en gedurende meer dan drie weken. Ongeveer 25 procent van alle zuigelingen heeft last van koliek, waarbij ze overmatig huilen zonder aanwijsbare oorzaak. Het begint meestal een paar weken na de geboorte en is over het algemeen na de derde of vierde maand weer helemaal over.

Jeukende huiduitslag.4
Kleine rode bultjes op het gezicht, de hoofdhuid, handen of voeten van je kindje kunnen een teken zijn van eczeem. De bultjes kunnen jeuken, er kan vocht uitkomen waarna zich korstjes vormen of ze voelen juist droog en schilferig aan.

Netelroos.5
Opgezwollen rode striemen of vlekken, ook wel galbulten genoemd, op de huid van je kind wijzen op een allergische reactie. Deze reactie kan veroorzaakt worden door iets in zijn voeding, huidschilfers van huisdieren, een geneesmiddel, pollen of tal van andere zaken. Netelroos ontstaat binnen enkele uren na de blootstelling aan het allergeen.

Ademhalingsproblemen.6
Een chronische hoest, aanhoudende loopneus en een raspende, piepende ademhaling kunnen op allergieën duiden.

Constipatie.7
Je kindje kan last hebben van constipatie (verstopping) als zijn ontlasting eruitziet als konijnenkeutels of een harde bal. Soms zitten er ook bloedsporen in. Of je kindje last heeft van verstopping of niet heeft niets te maken met de frequentie van de ontlasting. Het komt voor dat een baby dagenlang niet poept en toch niet geconstipeerd is.

Zuigelingdiarree.
De ontlasting van baby’s die borstvoeding krijgen is meestal zacht en waterig en er kunnen klontjes of slijm in zitten. De ontlasting van baby’s die flesvoeding krijgen is meestal wat dikker. Als je baby diarree heeft, zal hij frequent waterige, dunne en stinkende ontlasting uitpoepen. Omdat zuigelingen die diarree hebben uit kunnen drogen, kun je het beste contact opnemen met de behandelend arts.

Wat is er aan de hand?

Omdat er allerlei verschillende oorzaken voor het gedrag van je baby kunnen zijn, is het van belang dat je een afspraak maakt met de dokter. Een van de oorzaken waar je aan zou kunnen denken is koemelkallergie. Misschien heb je nog nooit van deze aandoening gehoord, maar in de Verenigde Staten hebben ongeveer 240.000 baby’s er last van en het is een veel voorkomende voedselallergie onder jonge kinderen.9 Baby’s met koemelkallergie kunnen op verschillende manieren reageren op de eiwitten in koemelk. Bij de meeste baby’s treden milde tot matige allergische reacties op zoals koliek of hevige darmkrampjes, reflux, diarree, constipatie, winderigheid, huiduitslag en aandoeningen van de bovenste luchtwegen. In sommige gevallen zijn de reacties ernstiger, zoals ademhalingsproblemen, rectale bloedingen, netelroos of hevige huiduitslag en bloedarmoede.10 De ernstigste allergische reactie, anafylactische shock of anafylaxie, veroorzaakt verschillende potentieel levensbedreigende gezondheidsproblemen – lage bloeddruk, onregelmatige hartslag, zorgwekkende ademhalingsproblemen, hevige buikpijn, braken en netelroos – binnen een paar minuten of enkele uren na blootstelling aan het voedselallergeen.11 Gelukkig komt deze vorm van allergische reactie maar zelden voor.

Wat is koemelkallergie?

 Baby's met koemelkallergie krijgen een allergische reactie van bepaalde eiwitten, waaronder caseïne en wei, die van nature voorkomen in melk en andere zuivelproducten.12 Normaal gesproken houdt het immuunsysteem van je baby hem gezond door ziekteverwekkende bacteriën af te weren en te bestrijden.13 Soms reageert het immuunsysteem echter ten onrechte op dingen die geen bedreiging voor de gezondheid vormen. Om redenen die niet duidelijk zijn beschouwt het immuunsysteem van een baby met koemelkallergie melkeiwit als een ongewenste en schadelijke indringer, vergelijkbaar met een ziekteverwekkend virus. Ter bescherming geeft het immuunsysteem dan biochemische stoffen af, zoals histamine, om de koemelkeiwitten te bestrijden.14 Dat veroorzaakt allerlei allergische reacties. Het is echter iets anders dan lactose-intolerantie, waarbij de buikpijn ontstaat omdat het spijsverteringsstelsel een ​​natuurlijke suiker in melk, lactose genaamd, niet kan verteren.15 Deze aandoening van het spijsverteringsstelsel komt echter zelden voor bij zuigelingen. Bij lactose-intolerantie speelt het immuunsysteem geen rol, wat wel het geval is bij een koemelkallergie. Dat kan allergische reacties veroorzaken, waaronder eczeem, netelroos, ademhalingsproblemen of een chronische loopneus en hoesten.16

Wat moet ik nu doen?

Laat je kindje onderzoeken door de dokter. Als de arts vermoedt dat je kindje koemelkallergie heeft, zal hij of zij waarschijnlijk allereerst voeding voorschrijven zonder koemelkeiwitten. Dat is niet zo ingrijpend als het misschien klinkt. Als je borstvoeding geeft, wordt een deel van de koemelkeiwitbestanddelen die je binnenkrijgt doorgegeven aan je baby. Dat is echter absoluut geen reden om met borstvoeding te stoppen, want moedermelk is nog steeds de beste voeding voor je baby. De dokter zal je waarschijnlijk adviseren om je eetpatroon aan te passen en voorlopig alle zuivelproducten uit je dieet te schrappen.17

Als je baby flesvoeding krijgt, kun je simpelweg overstappen op een hypoallergene voeding, wat betekent dat deze voeding speciaal ontwikkeld is om het risico van allergische reacties van je kindje op koemelkeiwit te verlagen. De meeste baby’s met koemelkallergie voelen zich al snel beter na de overstap op een sterk gehydrolyseerde, hypoallergene voeding. Sommige allergische reacties, waaronder koliek, verdwijnen zelfs al binnen 48 uur† na de overstap op deze voeding.18 Het koemelkeiwit in sterk gehydrolyseerde voeding wordt ‘gehydrolyseerd’, oftewel in kleine stukjes geknipt, waardoor baby’s met koemelkallergie er veel minder snel een allergische reactie van krijgen.19 In zeldzame gevallen komt het voor dat baby’s met koemelkallergie zeer heftig reageren op koemelkeiwit. Als dat ook voor jouw kindje geldt, kun je overstappen op elementaire ​​hypoallergene voeding op basis van aminozuren, de bouwstenen van eiwitten.

 Zodra je de voeding hebt aangepast en de allergische reacties zijn aangepakt, zal je kindje snel opknappen. Dat is goed nieuws, maar er is meer: je hoeft niet je hele leven nee te zeggen als je kind om een ijsje vraagt, en over een tijdje kun je hem gewoon een boterham met kaas of een beker melk geven. Meer dan 75 procent van de kinderen is hun koemelkallergie ontgroeid tegen de tijd dat ze ongeveer vijf jaar oud zijn.20 Als je baby ouder wordt, zal de behandelend arts adviseren om hem langzaam maar zeker weer te laten wennen aan zuivelproducten met koemelkeiwitten. Dit dient uiterst zorgvuldig te gebeuren en uitsluitend onder toezicht van een arts.21

Gerelateerde artikelen: 

Volg ons op Facebook

Nutramigen Facebook

Volg ons voor handige tips en lekkere recepten.

Volg ons

2013 Mead Johnson & Company, LLC.
Alle rechten voorbehouden