Voor een pasgeborene baby is lichaamstaal de eerste en enige manier van communiceren. Je kindje kan namelijk nog geen gebruik maken van woorden en zinnen om zijn behoeftes te verduidelijken. Daarom drukt het zich uit door middel van huilen, lachen, zuigen, spartelen en bewegen van zijn armpjes.

Huilen is dus een normaal communicatiemiddel, maar sommige babies huilen — extremer en veel luider en langer dan andere, zelfs wanneer ze geen honger hebben, moe zijn of een vuile luier hebben. In korte tijd leer je als moeder de lichaamstaal van je baby goed kennen en mocht je het niet vertrouwen is het raadzaam om een arts te raadplegen.

Wat zijn kolieken?

Tot 30% van de baby’s lijdt aan kolieken, een patroon van overmatig huilen zonder bekende oorzaak. Kolieken bij baby’s hebben de neiging om dit patroon te volgen: huilen gedurende meer dan 3 uur per dag (gewoonlijk ‘s avond), meer dan 3 dagen per week, langer dan 1 week.

Als baby’s kolieken hebben, kan het zijn dat ze hun beentjes optrekken tot aan hun buikje, de rug in een boog trekken, de armpjes en beentjes strekken, winden laten en een gespannen, opgeblazen buik hebben. Deze gedragingen in combinatie met ontroostbaar huilen beginnen gewoonlijk enkele weken na de geboorte en stopt bij de meeste baby’s gelukkig spontaan op de leeftijd van 4 tot 6 maanden.

Kolieken en koemelkallergie

Kolieken vormen een mogelijk teken van koemelkallergie. Symptomen van het koliek-type kunnen optreden als een uitgestelde reactie binnen enkele uren of dagen na het eten of drinken van koemelkeiwit. Zuigelingen met koemelkallergie hebben vaak meerdere symptomen waarvan kolieken er slechts een van zijn. Andere symptomen die zich kunnen presenteren zijn huidreacties en hooikoortsachtige symptomen.

Wat kan nog kolieken veroorzaken?

Specialisten zijn niet helemaal zeker wat kolieken veroorzaakt of waarom bepaalde baby’s ze krijgen en andere niet. Naast de suggestie dat kolieken kunnen worden veroorzaakt door gevoeligheid aan eiwitten in melk zijn er nog andere theorieën. Zoals bijvoorbeeld vastzittende darmgassen. Kolieken kunnen ook gepaard gaan met babyreflux (gastro-oesofagale reflux of GERD).

Wat kan ik doen om mijn baby met kolieken als gevolg van koemelkallergie te kalmeren?

Nu dat je baby een hypoallergene flesvoeding voor koemelkallergie voorgeschreven heeft gekregen, kunnen bepaalde symptomen, zoals kolieken als gevolg van koemelkallergie, binnen 48 uur verdwijnen.

De volgende methodes kunnen nuttig zijn om een baby met kolieken te kalmeren. Onthoud dat elke baby anders reageert, zodat je mogelijk verschillende technieken moet proberen alvorens die ene te vinden die het best werkt voor je kindje.

  • Het indekken of inwikkelen van je baby in een dun, grote deken kan ervoor zorgen dat hij/zij zich veilig voelt doordat dit het gevoel van in de baarmoeder creëert. Vraag je arts of verpleegkundige om je te tonen hoe je je baby kunt inwikkelen zodat hij/zijn nog vrij kan wriemelen.
  • Draag je baby in een draagdoek of voordrager op de borst wanneer je rondwandelt. Het lichaamscontact en de beweging werken kalmerend. Leg om gemakkelijker wind vrij te laten, je baby met het buikje naar beneden over je knieën terwijl je zachtjes over zijn/haar rugje wrijft
  • Regelmatige, ritmische bewegingen werken kalmerend. Wieg je kindje terwijl je in een stoel schommelt of probeer een babyschommel of een babyzitje
  • Creëer de rustgevende baarmoederomgeving met zachte muziek, een toestel dat witte ruis genereert, een ventilator of een geluidsopname van een hartslag
  • Help je baby zijn/haar hand, vingers of duim te vinden om op te zuigen of overweeg een fopspeen om hem/haar te troosten
  • Masseer je baby. Baby’s houden van huidcontact en studies tonen aan dat baby’s die regelmatig worden gemasseerd minder huilen en zich opwinden. Vraag je arts meer informatie over een opleiding babymassage in de buurt

Als je nog steeds moeilijkheden ondervindt om je kindje rustig te krijgen of als je zorgen maakt over zijn/haar gezondheid, raadpleeg dan je arts voor advies.