In gesprek met je arts over koemelkallergie

Het is niet altijd meteen duidelijk of je kind koemelkallergie heeft. Daarom is het van belang om telkens wanneer je je zorgen maakt over de gezondheid van je kind een afspraak te maken met de behandelend arts. Deze zal de groei en ontwikkeling van je baby controleren en vragen stellen over het gedrag van je kindje. Natuurlijk kan zelfs de meest elementaire informatie zoals het merk babyvoeding dat je gebruikt je ontglippen wanneer je vermoeid en gespannen bent in de eerste periode na de geboorte. Om te voorkomen dat je geen enkel belangrijk detail vergeet tijdens het gesprek met de arts, raden we je aan om je goed voor te bereiden en de volgende zaken mee te nemen naar het consult. 

Gedragsgrafiek

Om de arts een beter beeld te geven van het gedrag van je baby, is het zinvol om de activiteiten van je kindje minstens een week lang dagelijks bij te houden. Noteer hoeveel je kindje bij elke voeding binnenkrijgt, de tijdstippen waarop elke voeding begint en eindigt, en het soort voeding. Schrijf op wat zijn slaapgewoonten zijn, met inbegrip van het aantal uren dat hij ’s nachts zonder onderbreking doorslaapt, hoe vaak hij wakker wordt, hoeveel en hoe vaak hij overdag slaapt en hoe lang hij onrustig is voordat hij in slaap valt. Beschrijf gedrag dat reden geeft tot bezorgdheid, zoals winderigheid, geleiachtige ontlasting (slijm), ontroostbaar huilen (krampjes), huiduitslag, ademhalingsproblemen of spugen (reflux), en zet erbij op welk moment van de dag deze gebeurtenissen zich voordoen. Aan het eind van elke dag geef je je baby een beoordeling om aan te geven hoe het hem die dag is vergaan: van 1 (zeer goed) tot 5 (zeer slecht). Als het slecht of zeer slecht is gegaan, neem dan je aantekeningen nog eens door en onderstreep of markeer het gedrag dat jou de meeste zorgen baart. 

De grootste zorgen

Als je het gedrag van je baby eenmaal in kaart hebt gebracht, kun je bepalen wat voor jou de belangrijkste punten zijn die je met de arts wilt bespreken. Wellicht wil je het aantal dagen waarop het slecht of zeer slecht met je baby is gegaan extra belichten. De arts wil waarschijnlijk meer weten over de ernstigste, herhaaldelijk terugkerende klachten van je kind, met inbegrip van hoe vaak deze klachten zich voordoen en hoe je baby reageert. Bijvoorbeeld: probeert hij zich te krabben wanneer hij uitslag heeft of raakt hij van streek als je de plekjes aanraakt? Heeft hij bloed in zijn ontlasting? Heeft hij voortdurend diarree? Heeft het een vreemde geur? Wat is de kleur van zijn ontlasting? Al deze informatie kan nuttig zijn voor de arts.

Familiegeschiedenis

Breng de arts op de hoogte van eventuele allergische aandoeningen in de familie (zowel van moeders- als van vaderskant), met inbegrip van voedselallergieën voor koemelk, soja, eieren, tarwe, pinda’s, noten of vis, of wanneer er familieleden zijn die last hebben van hooikoorts, astma of eczeem.1 Als een van deze aandoeningen vaker voorkomt in de familie, is de kans dat jouw baby koemelkallergie heeft groter.

Informatie over de voeding

Als je kind flesvoeding krijgt, noteer je de naam van het merk of neem je het blik mee naar het consult. Na de overstap op Nutramigen met LGG zijn de allergische reacties, waaronder de allergische verschijnselen van krampjes, in veel gevallen al binnen 48 uur† verdwenen.2

Lijst met vragen en/of zorgen

Het kan handig zijn om vragen die bij je opkomen meteen op te schrijven. Neem het lijstje mee naar de arts, zodat je zeker weet dat je zorgen besproken worden. Hier volgen een aantal vragen die je zou kunnen stellen:

  • Wat zijn de oorzaken van het gedrag van mijn baby?  
  • Is het mogelijk dat mijn baby koemelkallergie heeft?  
  • Hoe kun je erachter komen of een baby koemelkallergie heeft? Als er onderzoek wordt gedaan, hoe lang duurt het dan voordat de uitslag binnen is? 
  • Welke veranderingen kan ik doorvoeren in mijn voedingspatroon als ik borstvoeding geef aan een zuigeling met koemelkallergie? Hoe lang duurt het voordat ik verbetering zie in de allergische verschijnselen nadat ik deze veranderingen in mijn dieet heb doorgevoerd? 
  • Welke babyvoeding raadt u aan voor baby’s met koemelkallergie?  
  • Kunt u mij een proefverpakking meegeven van hypoallergene voeding die speciaal bedoeld is voor baby’s met koemelkallergie, zoals Nutramigen met LGG? 
  • Hoe lang duurt het voordat de allergische verschijnselen van koemelkallergie bij mijn kindje verbeteren nadat ik ben overgestapt op hypoallergene babyvoeding?  
  • Wat zijn de vooruitzichten op lange termijn voor mijn baby als hij koemelkallergie heeft? Blijft hij daar zijn hele leven last van houden?
  • Moet ik met mijn baby naar een specialist, zoals een kinderallergoloog, een gastro-enteroloog of een diëtist?
Gerelateerde artikelen: 

Nutramigen

Allergietest

Inventariseer de klachten van jouw baby.

test nu
Puramino

Nutramigen

Nutramigen bij koemelkallergie. Wetenschappelijk bewezen.

Meer

Waarom Nutramigen?

Een hoge klinische werkzaamheid 18

Lees meer

Snelle verlichting van de symptomen bij een koemelkallergie 19

Lees meer

Sneller weer normaal koemelk kunnen drinken 16

Lees meer

Volg ons op Facebook

Nutramigen Facebook

Volg ons voor handige tips en lekkere recepten.

Volg ons

2013 Mead Johnson & Company, LLC.
Alle rechten voorbehouden