De overstap op vast voedsel met behulp van Nutramigen

Het zou leuk moeten zijn om jouw kleintje te laten kennismaken met een scala aan smaken en texturen. Maar als je baby koemelkallergie heeft, kan deze mijlpaal juist heel veel stress met zich meebrengen. Je weet dat veel voedsel dat kinderen lekker vinden, zoals yoghurt en kaas, melk bevat. Maar andere producten, waaronder brood, ontbijtgranen en crackers, kunnen ook caseïne, wei of andere melkbestanddelen bevatten. Er zit zelfs koemelk in veel van de specifiek op baby’s afgestemde producten in de supermarkt. Daarom is het van belang om eerst met een kinderarts of diëtist te overleggen voordat je het eetpatroon van je baby aanpast.

De rol van Nutramigen in het dieet van uw baby

Omdat baby’s met koemelkallergie geen melkproducten mogen hebben, bestaat het gevaar dat ze door hun aangepaste eetpatroon te weinig belangrijke voedingsstoffen, zoals vet, eiwitten, calcium en vitamine D en E, binnenkrijgen. Nutramigen met LGG* en Nutramigen PURAMINO bevatten alle essentiële voedingsstoffen voor baby’s met koemelkallergie. Daarom is het van belang om net zo lang door te gaan met Nutramigen of Nutramigen PURAMINO als de arts nodig acht.

Zowel Nutramigen met LGG als Nutramigen PURAMINO is een volwaardige voeding. Nutramigen met LGG bevat alles wat baby’s tot zes maanden nodig hebben en blijft gedurende het hele eerste levensjaar een belangrijke voedingsbron. Als je baby goed groeit met Nutramigen PURAMINO, is er geen reden om op een andere voeding over te stappen, omdat het alles bevat wat een baby in de eerste zes maanden nodig heeft en ook een belangrijke voedingsbron is voor kinderen van een half jaar tot twee jaar oud.

Signalen dat je baby toe is aan vast voedsel

Je kind zal toe zijn aan vast voedsel als hij tussen de vier en zes maanden oud is. Let op de volgende signalen:

✓ Hij kan rechtop zitten in een kinderstoel of wipstoel.

✓ Zijn nekspieren zijn zo sterk dat hij zijn hoofd kan ophouden.

✓ Hij doet zijn mond open als hem voedsel wordt aangeboden.

✓ Hij vindt het leuk om naar je te kijken als je aan het eten bent.

✓ Hij kan voedsel doorslikken en duwt het niet met zijn tong weer naar buiten. (Er wordt meer voeding doorgeslikt dan uitgespuugd.)

Tips om je baby aan vast voedsel te laten wennen

Kijk naar de gelaatsuitdrukkingen van je baby als hij onbekend voedsel proeft. Dat zal jullie allebei aan het lachen maken. Geniet van deze leuke mijlpaal, maar neem ook voorzorgsmaatregelen. Overleg eerst met je arts voordat je het eetpatroon van je baby aanpast. Omdat baby’s met koemelkallergie en baby’s bij wie voedselallergieën in de familie voorkomen een grotere kans hebben om ook allergisch te zijn voor soja, eieren, tarwe, pinda’s, noten en vis, moet je extra goed opletten als je deze producten introduceert. Je arts kan je vertellen hoe en wanneer je levensmiddelen die mogelijk een allergische reactie kunnen uitlokken kunt uitproberen. Ook kan hij jou adviseren wat je moet doen als je baby een allergische reactie krijgt, zoals ademhalingsproblemen, braken of netelroos.

U kunt het volgende doen als u uw baby met koemelkallergie aan vaste voeding laat wennen:


  • Houd een eetdagboek bij waarin je bij de introductie van nieuw voedsel opschrijft wanneer je dat hebt gedaan, hoeveel je baby ervan heeft gegeten en of je baby een allergische reactie zoals diarree of huiduitslag kreeg.
  • Begin met rijstepap verrijkt met ijzer. Bij dit makkelijk verteerbare graanproduct is de kans op een allergische reactie vrij klein. Als je arts dit aanraadt, kun je de rijstepap vermengen met moedermelk of Nutramigen.
  • Introduceer één nieuwe smaak per keer en wacht minstens drie dagen om zeker te weten dat je baby geen allergische reactie krijgt, voordat je hem weer iets anders laat proeven.
  • Lees etiketten zorgvuldig en controleer of producten geen verborgen melkbestanddelen zoals caseïne of wei bevatten.
  • Begin met kleine hoeveelheden (1 of 2 theelepels), en bouw dat op als zich geen allergische reactie voordoet.
  • Introduceer nieuw voedsel vroeg op de dag, zodat je de tijd hebt om de dokter te bellen als je baby een allergische reactie krijgt.
  • Geef eerst gepureerde groenten als sperziebonen en spinazie en dan pas fruit. Baby’s die Nutramigen krijgen hebben waarschijnlijk een voorkeur voor hartige, bittere smaken.
  • Als je arts dat adviseert, vermeng moedermelk of Nutramigen dan met gekookt en gepureerd fruit en groente. Zo maak je je eigen babyvoeding.
  • Geef kleine hapjes — stukjes fruit, gekookte pasta en brood en crackers waarin geen koemelk is verwerkt kun je aan je baby geven als hij acht à tien maanden oud is.
  • Geef je baby geen eten dat koemelk bevat zonder overleg met je dokter.


De overstap van fles naar beker

Als je baby acht maanden oud is, is dat een mooi moment om hem moedermelk, Nutramigen of Nutramigen PURAMINO uit een beker te laten drinken. Een tuitbeker kan deze overstap makkelijker maken en geeft bovendien minder troep. Geef je baby in eerst instantie elke dag een beker water, zodat hij kan oefenen. Geef vervolgens moedermelk of Nutramigen in een beker als hij ’s ochtends zijn pap of iets anders heeft gegeten. Als je baby niets van de beker wil weten, probeer het dan eens met moedermelk of Nutramigen.1,4,3 Bied de beker elke dag aan. Als je baby eenmaal ’s ochtends zijn beker leegdrinkt, kun je hem geleidelijk aan ook ’s middags en ’s avonds een beker in plaats van een fles te drinken geven. Je kind zal minder snel om een fles vragen als je die buiten het zicht zet. Wacht niet te lang met deze overstap, want het kan namelijk best lastig zijn om met de fles te stoppen. Als een kind twee jaar oud is, zou hij uit een beker en niet meer uit een fles moeten drinken. Blijf Nutramigen of Nutramigen PURAMINO in een beker geven zo lang de arts dit adviseert. Laat je baby uitsluitend weer aan koemelkproducten wennen onder toezicht van een arts of diëtist.

Lekkere recepten met Nutramigen

Speciaal voor kinderen met een koemelkallergie hebben we een receptenboekje gemaakt. De recepten zijn gekozen en getest door een diëtiste, gespecialiseerd in allergieën bij kinderen, en auteur van diverse receptenboeken over voedselallergie.

Alle gerechten in dit boekje zijn zo samengesteld dat ze geen melk/zuivel bevatten. Veel recepten zijn ook vrij van andere veel voorkomende allergenen. Je moet wel altijd de ingrediënten die je gebruikt zorgvuldig controleren dat ze daadwerkelijk geen koemelkeiwit bevatten.

Veel eetplezier!


* LGG is een geregistreerd handelsmerk van Valio LTD.

Studie voor de toevoeging van DHA, ARA en LGG.

Gerelateerde artikelen: 

Waarom Nutramigen?

Een hoge klinische werkzaamheid 18

Lees meer

Snelle verlichting van de symptomen bij een koemelkallergie 19

Lees meer

Sneller weer normaal koemelk kunnen drinken 16

Lees meer

Volg ons op Facebook

Nutramigen Facebook

Volg ons voor handige tips en lekkere recepten.

Volg ons

2013 Mead Johnson & Company, LLC.
Alle rechten voorbehouden