Bereidingswijze van Nutramigen LGG en Nutramigen PURAMINO en tips voor onderweg

Het klaarmaken van een hypoallergene flesvoeding zoals Nutramigen LGG* of Nutramigen PURAMINO verschilt niet van de bereidingswijze van een flesje standaard babyvoeding. Het is altijd belangrijk om de aanwijzingen op het etiket zorgvuldig op te volgen en de juiste verhoudingen poeder en water te mengen om er zeker van te zijn dat jouw kindje de juiste hoeveelheid voedingsstoffen binnenkrijgt. Ook hygiëne tijdens de bereiding is belangrijk, was daarom goed je handen, de zuigflessen, de spenen, alle keukengerei en het maatschepje. Volg onderstaande aanwijzingen op om je kleintje op een gezonde manier te voeden.

Bereidingswijze hypoallergene voeding van Nutramigen met LGG of Nutramigen PURAMINO1

  1. Was je handen grondig met water en zeep.
  2. Je kunt glazen flessen reinigen in een vaatwasmachine op de hoogste stand om de bacteriën te doden. Glazen flessen en spenen kunnen ook gereinigd worden met heet zeepsop. Let erop dat je ze grondig uitspoelt. Je kunt de spenen steriliseren door ze 5 minuten in kokend water te leggen. Het is niet nodig om de flesjes uit te koken.
  3. Maak het deksel van het blik schoon en droog het goed af voordat je het openmaakt.
  4. Giet de aanbevolen hoeveelheid water in de gesteriliseerde fles. Als je je zorgen maakt over de veiligheid van het leidingwater, gebruik dan gebotteld water of breng koud water uit de kraan gedurende een minuut aan de kook en laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur, maar niet langer dan 30 minuten voor gebruik. Over het algemeen is het leidingwater in België van uitstekende kwaliteit. Gebruik altijd koud water (geen warm water uit de kraan!).
  5. Volg de aanwijzingen op het etiket voor de juiste verhoudingen en voeg Nutramigen of Nutramigen PURAMINO toe aan het water in de fles. Omdat de maatschepjes variëren in grootte, gebruik je uitsluitend het maatschepje dat geleverd is bij het blik dat je gebruikt. Als je de samenstelling te waterig maakt, krijgt jouw baby misschien niet alle benodigde voedingsstoffen binnen, maar maak hem ook niet te geconcentreerd of te dik, want dat kan problemen met de spijsvertering geven. Je kunt alleen afwijken van de aanbevolen hoeveelheden onder toezicht van een arts en/of wanneer hij of zij dat uitdrukkelijk heeft aangeraden.
  6. Doe de dop stevig op de fles. Laat de fles even tussen je handen rollen. Vervolgens schudt je de fles totdat het poeder volledig is opgelost.
  7. Controleer de temperatuur door een paar druppels uit het flesje op de binnenkant van je pols te laten vallen. Het moet op kamertemperatuur zijn: warm, maar nooit heet. Als de reeds klaargemaakte voeding in de koelkast heeft gestaan, kun je het flesje opwarmen door het in een kom heet water te zetten of door een flessenwarmer te gebruiken. Zet babyvoeding nooit in de magnetron. Een magnetron verwarmt niet gelijkmatig en daardoor kan de voeding zonder dat je het merkt te heet worden, waardoor je baby zijn mondje, tong en keel lelijk kan verbranden.

De overgang van borstvoeding naar flesvoeding4

Of je de borstvoeding nu wilt aanvullen met hypoallergene voeding zoals Nutramigen LGG of Nutramigen PURAMINO of volledig op flesvoeding wilt overstappen, je zult merken dat je baby de fles eerder accepteert als iemand anders hem geeft. Druppel wat borstvoeding op de lippen of tong van je baby om hem te laten merken dat het tijd is voor een fles. Duw vervolgens rustig en zachtjes de flessenspeen in de mond van je baby. Als je baby gefrustreerd raakt of na tien minuten nog steeds niet drinkt, probeer het dan later nog eens met een mengsel van half borstvoeding en half flesvoeding. Misschien moet je eerst verschillende soorten spenen en flessen uitproberen om te ontdekken wat jouw baby prettig vindt. Als je baby de fles eenmaal accepteert, heb je misschien iets aan de volgende voedingstips.

Je baby Nutramigen of Nutramigen PURAMINO laten drinken5

Houdt je baby half rechtop en laat zijn hoofdje rusten in de holte van je ellenboog. Om te voorkomen dat je baby lucht binnenkrijgt en winderig wordt, moet je de fles zo houden dat de speen en de hals altijd met voeding zijn gevuld. Strijk met de flessenspeen zachtjes over de wang van je baby om een zuigreflex op te wekken. Als jouw kind kokhalst of te snel drinkt, zijn de gaatjes in de speen misschien te groot. Als jouw kind juist hard moet zuigen en gefrustreerd lijkt, zijn de gaatjes mogelijk juist te klein. Zorg ervoor dat jouw baby tijdens het voeden een paar keer een boertje kan laten. Als hij genoeg gedronken heeft, zal hij de fles weigeren, de speen loslaten of in slaap vallen.

Jouw baby zal baat hebben bij een vast voedingsschema. Pasgeboren baby’s hebben meestal om de twee à drie uur 30 tot 60 milliliter flesvoeding nodig. Als baby’s een maand oud zijn, hebben ze maximaal 90 milliliter flesvoeding om de drie à vier uur nodig. Als een baby tussen de twee en zes maanden oud is, drinkt hij gemiddeld 120 milliliter voeding om de vier uur. Als hij een halfjaar oud is, zal hij vier à vijf keer per dag 160 tot 240 milliliter drinken. In elk geval moet jouw kind ongeveer 75 milliliter vocht per kilo lichaamsgewicht drinken. Volg best de bereidingstabel op het etiket.

Blijf jouw baby Nutramigen of Nutramigen PURAMINO geven zo lang de arts dat nodig acht. Als jouw baby Nutramigen PURAMINO krijgt, hoef je niet op een andere voeding over te stappen, omdat het alle voedingsstoffen bevat die een baby in zijn eerste twee levensjaren nodig heeft. Laat jouw kind uitsluitend onder toezicht van een kinderarts weer aan koemelk wennen.6

Het bewaren van Nutramigen- of Nutramigen PURAMINO-flesvoeding7

Als er nog voeding in het flesje overblijft en jouw baby het komende uur niets meer zal drinken, gooi het dan weg. In overgebleven voeding vermeerderen bacteriën zich snel en je baby kan daar ziek van worden.1,2,6 Reeds bereide, nog niet gebruikte voeding kun je 24 uur in de koelkast bewaren (maar niet in de vriezer). Je moet een fles wel goed schudden voor gebruik als de voeding een tijdje in de koelkast heeft gestaan. Blikken Nutramigen of Nutramigen PURAMINO kun je, mits goed afgesloten, op kamertemperatuur op een droge plek bewaren. Voorkom blootstelling aan hitte. Vries de blikken niet in. Gebruik ze binnen een maand na aankoop.

Op reis met Nutramigen- of Nutramigen PURAMINO-flesvoeding8

Reizen met een baby kan al uitputtend genoeg zijn zonder dat je je druk hoeft te maken over hoe je hem gaat voeden. Gelukkig gelden de beperkingen in het vliegverkeer ten aanzien van het vervoeren van vloeistof in de handbagage niet voor flesvoeding of moedermelk. Je mag net zoveel flesjes klaargemaakte babyvoeding mee aan boord nemen als je gedurende de vliegreis nodig hebt. Houd de flessen apart van andere vloeistoffen en gels, zoals tandpasta en shampoo. Als je door de beveiliging moet, laat de medewerker dan weten dat je babyvoeding bij je hebt. Hoewel de voeding misschien door het röntgenapparaat moet en het kan zijn dat je een flesje moet openmaken, hoeven jij of je baby de voeding niet te proeven. Denk eraan dat je de poeder altijd nog met water kunt vermengen als je eenmaal door de beveiliging bent. Zo nodig kun je een flesje opwarmen onder de hete kraan. Stel je je in elk geval voor vertrek op de hoogte van de actuele regels en voorschriften op vliegvelden.

2013 Mead Johnson & Company, LLC.
Alle rechten voorbehouden