Alle termen op een rijtje: begrippenlijst koemelkallergie

Door alle medische termen met betrekking tot koemelkallergie kun je soms overweldigd raken. Vraag je arts altijd om uitleg als je iets niet begrijpt. Misschien heb je ook iets aan deze handige begrippenlijst waarin de belangrijkste termen met betrekking tot koemelkallergie op een rijtje staan.

A

Allergeen. Een stof die door het immuunsysteem van het lichaam als vreemd of gevaarlijk wordt gezien. Allergenen kunnen worden opgenomen (koemelkeiwit), ingeademd (pollen) of geïnjecteerd (penicilline). Blootstelling aan allergenen kan allergische reacties veroorzaken bij mensen die daar vatbaar voor zijn.

Allergie. Een reactie van het immuunsysteem op een normaal gesproken onschuldige substantie, zoals eiwit in koemelk, pollen of huisstofmijt.

Allergische reactie. Een reactie van het immuunsysteem waarbij chemische stoffen, zoals histamine, vrijkomen om het allergeen te bestrijden. Baby’s met koemelkallergie krijgen allergische reacties – zoals darmkramp, netelroos, huiduitslag en problemen met de luchtwegen en spijsvertering – door de eiwitten in koemelk.

Allergoloog. Een specialist die allergieën en astma diagnosticeert, behandelt en onder controle houdt. Ook wel immunoloog genoemd.

Aminozuren. Verbindingen die de bouwstenen van eiwitten, ook die in koemelk, vormen. Aminozuren zorgen ook voor de synthese van eiwitten in het lichaam. Op aminozuren gebaseerde voeding. Hypoallergene babyvoeding met aminozuren die de bouwstenen van eiwitten vormen. Babyvoeding met aminozuren bevat geen koemelkeiwitten. Deze babyvoeding kan elementair worden genoemd omdat ze de eenvoudigste vorm van eiwitten bevat. Een voeding op basis van aminozuren zoals Nutramigen PURAMINO wordt aanbevolen voor baby’s die zeer heftig reageren op koemelkeiwitten.2 Deze baby’s kunnen binnen enkele uren na het drinken van een melkproduct ernstige ademhalingsproblemen, huiduitslag of zelf een anafylactische shock krijgen.2 Nutramigen PURAMINO wordt ook aanbevolen voor baby’s die meerdere voedselallergieën hebben, waaronder voor koemelk, soja, eieren, tarwe, pinda’s, nootvruchten en vis.

Anafylaxie. Een levensbedreigende allergische reactie van het hele lichaam. De symptomen — lage bloeddruk, onregelmatige hartslag, moeizame ademhaling, heftige buikpijn, braken en netelroos — treden vaak al enkele minuten na blootstelling aan het allergeen op. Dit wordt ook wel anafylactische shock genoemd.

ARA. Arachidonzuur of ARA is een omega 6-vetzuur. Nutramigen was de eerste hypoallergene babyvoeding met evenveel ARA als in moedermelk.

B

Bloedtest. Een medische procedure die soms wordt uitgevoerd om voedselallergieën vast te stellen. Als er een bloedtest wordt gedaan om koemelkallergie vast te stellen, wordt een bij je baby afgenomen bloedmonster naar een laboratorium gestuurd, waar de waarde van de antistoffen die op koemelkeiwitten reageren, wordt gemeten. De uitslag van dit onderzoek komt vaak pas na enkele dagen. Een bloedtest biedt geen volledig uitsluitsel over koemelkallergie.

Braken. Het omhoogkomen van de maaginhoud door de slokdarm en de mond.

C

Caseïne. Het belangrijkste eiwit in koemelk dat koemelkallergie bij baby’s kan veroorzaken. Caseïne begint te vlokken als melk zuur wordt.

Constipatie. Onregelmatige stoelgang met harde ontlasting die je baby maar met moeite uitpoept. Soms scheidt je kind harde keutels uit die pijn doen of bloedingen kunnen veroorzaken.

D

Dermatitis. Zie eczeem.

DHA. Docosahexaeenzuur, ofwel DHA, is een omega 3-vetzuur. DHA ondersteunt de normal ontwikkeling van het zicht. Nutramigen® was de eerste hypoallergene babyvoeding met evenveel DHA als in moedermelk.

Diarree. Frequente, dunne ontlasting.

Diëtist. Een deskundige op het gebied van voeding die kan helpen bij het samenstellen van een dieet. Geregistreerde diëtisten zijn in staat om met de voedingswetenschap als basis praktische oplossingen voor een gezonde levensstijl aan te reiken. Sommige diëtisten zijn gespecialiseerd in kinderen of in de omgang met allergieën.

Dyspepsie. Een aandoening waarbij de buik vol aanvoelt en ook opgezwollen kan lijken.

E

Eczeem. Een allergische reactie die een rode, droge, jeukende huid veroorzaakt. Eczeem komt vaak voor bij baby’s en kinderen en kan de vorm hebben van kleine, rode vlekjes op het gezicht, de schedel, de handen of voeten. De vlekjes kunnen jeuken, vochtig zijn, met korstjes zijn bedekt of aanvoelen als droge, schilferige huid. Ook wel dermatitis genoemd.

Eiwit. Een van de drie voedingsstoffen die energiebronnen voor het lichaam zijn, opgebouwd door vele, aan elkaar verbonden aminozuren. Eiwitten vormen essentiële bestanddelen van de huid, spieren en botten.

Elementaire voeding. Zie: op aminozuren gebaseerde voeding.

Eliminatiedieet. De werkwijze waarbij je bepaalde etenswaren, zoals melk, niet meer tot je neemt om zo te ontdekken waardoor allergische reacties precies worden veroorzaakt. Om te bepalen of een baby koemelkallergie heeft, zal een moeder die borstvoeding geeft soms melkproducten moeten laten staan. Bij baby’s die flesvoeding krijgen kan worden overgestapt op hypoallergene voeding die speciaal is ontwikkeld om allergische reacties bij baby’s met koemelkallergie te voorkomen.

Essentiële vetzuren. Een type vet dat essentieel is voor een goede gezondheid en alleen uit voedsel kan worden gehaald.

G

Gas. Lucht die tijdens het verteren van voedsel in de darmen wordt gevormd. Deze lucht wordt via het rectum uitgescheiden. Baby’s die last hebben van winderigheid kunnen ook een opgezwollen, harde buik of kramp hebben. Een baby die een windje moet laten trekt soms z’n benen op of overstrekt ze juist, waarbij hij zijn vuistjes balt.

Gastro-enteroloog. Een specialist die problemen van het spijsverteringssysteem behandelt en diagnosticeert.

Gedeeltelijk gehydrolyseerde voeding (ook wel partieel gehydrolyseerde voeding genoemd). Babyvoeding waarin de koemelkeiwitten gedeeltelijk zijn afgebroken, ofwel gehydrolyseerd. Gedeeltelijk gehydrolyseerde voeding is niet hypoallergeen omdat de melkeiwitten nog zo substantieel zijn dat ze een allergische reactie kunnen veroorzaken bij baby’s met koemelkallergie. Gedeeltelijk gehydrolyseerde babyvoeding, zoals Enfamil HA Digest is bedoeld om binnen een etmaal onbehagen, winderigheid en excessief huilen weg te nemen bij baby’s die geen koemelkallergie hebben.

H

Hooikoorts. Een allergische reactie op allergenen die buitens- en binnenshuis voorkomen, zoals pollen en huisstofmijt. Tot de symptomen behoren tranende, jeukende ogen, een loopneus, een verstopte neus, niezen en hoesten. Ook wel allergische rinitis genoemd.

Huiduitslag. Zie: eczeem en netelroos.

Huilbaby. Een gezonde baby die huilt zonder dat daar een duidelijke aanleiding voor is. Huilbaby’s huilen meer dan drie uur per dag (meestal ’s avonds), gedurende meer dan drie dagen per week, gedurende meer dan drie weken. Het excessieve huilen begint doorgaans in de eerste paar weken na de geboorte en vermindert in de derde of vierde levensmaand weer.

HydrolyseHet proces waarbij een verbinding in kleinere stukjes wordt opgesplitst. Koemelkeiwitten in sterk gehydrolyseerde babyvoeding, zoals Nutramigen LGG, zijn afgebroken tot zulke kleine deeltjes dat baby’s met koemelkallergie er veel minder snel een allergische reactie van krijgen.

Hypoallergeen. Geen of nauwelijks allergische reacties oproepend

Hypoallergene voeding. Babyvoeding die zo is ontwikkeld dat het bij de meeste kinderen geen allergische reacties opwekt. Tot de hypoallergene voeding voor baby’s met koemelkallergie behoren onder meer de sterk gehydrolyseerde babyvoedingen, zoals Nutramigen met LGG, en de op aminozuren gebaseerde babyvoedingen die bij ernstige allergieën worden gebruikt, zoals Nutramigen AA.

I

Immuunrespons. Gespecialiseerde immuuncellen worden geactiveerd, waarbij het immuunsysteem wordt gestimuleerd om biochemische stoffen zoals histamine af te geven om zo het lichaam te verdedigen tegen bacteriën, virussen en stoffen die vreemd of schadelijk lijken. Koemelkeiwit kan zo’n immuunrespons oproepen bij een baby met koemelkallergie.

Immuunsysteem. Een complex systeem van organen en cellen die het lichaam beschermen tegen bacteriën, virussen en stoffen die vreemd en schadelijk lijken.

Immunoglobuline E (IgE). Een segment van antistoffen dat door de longen, de huid en slijmvliezen wordt aangemaakt en een allergische reactie in gang zet. Verhoogde IgE-waarden duiden vaak op een allergie.

Immunoloog. Zie: allergoloog.

Intensief gehydrolyseerde voeding (oftewel sterk gehydrolyseerde voeding). Hypoallergene voeding met koemelkeiwitten die tot zulke kleine deeltjes zijn afgebroken (ook wel hydrolyse genoemd) dat het immuunsysteem van baby’s met koemelkallergie deze eiwitten niet meer als een bedreiging ziet. Intensief gehydrolyseerde voeding, zoals Nutramigen® met LGG® wordt aanbevolen bij baby’s met koemelkallergie, bij baby’s met aan koemelkallergie verwante huidaandoeningen als eczeem en bij baby’s bij wie in de familie meerdere voedselallergieën voorkomen, zoals voor soja, eieren, tarwe, pinda’s, noten en vis.

K

Koemelkallergie. Een allergische reactie op eiwitten (caseïne en wei) die van nature in melk en andere zuivelproducten voorkomen. Milde tot vrij ernstige allergische reacties op koemelk zijn kramp, reflux, diarree, constipatie, winderigheid, huiduitslag en klachten aan de bovenste luchtwegen. Ernstige reacties zijn ademhalingsproblemen, rectale bloedingen, netelroos, eczeem, bloedarmoede en anafylaxie.

Koemelkeiwit. Eiwitbestanddelen, zoals caseïne en wei, die van nature in melk en andere zuivelproducten voorkomen. Baby’s met koemelkallergie krijgen allergische reacties door koemelkeiwitten.

L

Lactobacillus rhamnosus (LGG*). Een uitgebreid onderzocht probioticum, ofwel gezonde bacterie, waar het spijsverteringssysteem van baby’s met koemelkallergie baat bij kan hebben. Nutramigen was de eerste hypoallergene voeding die LGG bevatte.

Lactose. Een suiker die van nature in melk en andere zuivelproducten voorkomt. Ook wel melksuiker genoemd.

Lactosevrije flesvoeding. Voeding voor baby’s die het van nature in melk voorkomende suiker niet kunnen verteren. Lactosevrije voeding die wel koemelkeiwitten bevat, is ongeschikt voor baby’s met koemelkallergie, omdat de voeding dan niet hypoallergeen is en allergische reacties kan veroorzaken.

Lactose-intolerantie. Een reactie van het spijsverteringssysteem op de melksuiker lactose. Mensen met lactose-intolerantie hebben een tekort aan het enzym lactase waarmee lactose wordt afgebroken. Lactose-intolerantie komt zelden voor bij baby’s en peuters en komt vooral voor bij volwassenen en schoolgaande kinderen uit bepaalde bevolkingsgroepen. Tot de symptomen behoren winderigheid, een opgeblazen gevoel, kramp en diarree.

M

Melksuiker. Zie: lactose.

Melkeiwit. Zie: koemelkeiwit.

N

Netelroos. Dikke, vaak jeukende, rode striemen op de huid, vaak het gevolg van een allergische reactie op voedsel als koemelk of geneesmiddelen. Netelroos treedt vaak kort na blootstelling aan het allergeen op. Ook wel urticaria genoemd.

O

Oesofagale reflux. spijsverteringsprobleem waarbij (deels) verteerd voedsel weer door de slokdarm naar boven komt. Baby’s die hieraan lijden spugen vaak in grote hoeveelheden, draaien zich weg van de fles of de borst en zijn onrustig tijdens en na het voeden. Ook wel reflux genoemd.

P

Piepende ademhaling. Een hoog piepend geluid tijdens het ademhalen dat er vaak op duidt dat iemand ademhalingsproblemen heeft, mogelijk door een allergische reactie.

Priktest. procedure waarbij op allergieën wordt getest. Als bij een priktest naar koemelkallergie wordt gezocht, wordt er koemelkeiwit op een klein stukje van de huid van uw baby aangebracht, waarna zachtjes in de huid wordt geprikt zodat de vloeistof wordt opgenomen. Als je baby allergisch is, zal de huid binnen 20 minuten rood en dik worden. De test wordt in de praktijk van de arts uitgevoerd.

Probiotica. Micro-organismen die een gezond spijsverteringssysteem kunnen bevorderen. Ook wel goede of gezonde bacteriën genoemd.

Provocatietest. Een test waarmee voedselallergieën kunnen worden vastgesteld. Hierbij krijgt een patiënt een kleine hoeveelheid van een voedingsmiddel toegediend waar hij mogelijk allergisch voor is, zoals koemelk, waarna nauwlettend in de gaten wordt gehouden of er allergische reacties optreden. Deze test wordt meestal bij de dokter afgenomen, maar kan ook thuis plaatsvinden, waarbij je alle veranderingen noteert. Een provocatietest mag alleen op advies van een arts worden uitgevoerd.

R

Reflux. Zie: gastro-oesofageale reflux

S

Sojavoeding. Babyvoeding die uit soja-eiwitten bestaat. Sojavoeding is niet geschikt voor baby’s met koemelkallergie omdat zij in de veel gevallen ook allergisch zijn voor soja. Daarnaast bouwen allergische baby’s met sojavoeding geen tolerantie voor koemelkeiwit op.

U

Urticaria. Zie: netelroos.

V

Voedselallergie. Een allergische reactie van het immuunsysteem op in principe onschadelijke stoffen in eten of drinken, zoals koemelkeiwit. Een baby die koemelkeiwit niet kan verdragen, kan last krijgen van kramp, eczeem, netelroos en ademhalings- en spijsverteringsproblemen.

Voedselintolerantie. Een reactie van het spijsverteringssysteem op etenswaren of voedingsadditieven. Tot de symptomen behoren winderigheid, een opgeblazen gevoel, kramp en diarree. Zie ook: lactose-intolerantie.

W

Wei. Een eiwit dat in koemelk voorkomt en bij baby’s koemelkallergie kan veroorzaken. Wei komt na het schiften in het vloeibare deel van melk voor.

IJ

IJzertekort.Een aandoening die optreedt als het lichaam te weinig gezonde rode bloedcellen heeft om adequaat zuurstof naar weefsel te transporteren. Bij een baby zijn de symptomen van ijzertekort onder meer apathie, slechte eetlust en ontwikkelingsachterstand.1

Gerelateerde artikelen: 

Nutramigen

Allergietest

Inventariseer de klachten van jouw baby.

test nu
Puramino

Nutramigen

Nutramigen bij koemelkallergie. Wetenschappelijk bewezen.

Meer

Volg ons op Facebook

Nutramigen Facebook

Volg ons voor handige tips en lekkere recepten.

Volg ons

2013 Mead Johnson & Company, LLC.
Alle rechten voorbehouden